Over Lydia

Ik ben Lydia Datema, woon in Winsum (Groningen) en ben een boerendochter. Van kinds af aan kwam ik in aanraking met dieren en vanaf mijn zesde met paarden: ik kreeg een Shetlandpony, genaamd "Pony". Pony en ik hebben samen veel beleefd en ik heb veel van haar geleerd.

 

Toen ik 13 werd kreeg ik een Arabier. Met dit paard heb ik veel wedstrijden gereden (dressuur M2 en meerkamp op Arabissimo), maar we maakten ook veel buitenritten en ik nam hem vaak mee op vakantie.

 

Na mijn middelbare school volgde ik de MBO-opleiding Paardenhouderij aan het AOC in Zwolle. Tijdens mijn studie heb ik diverse stages gelopen bij verschillende stallen. Nadat ik mijn studie succesvol had afgerond ben ik gaan werken in een agrarisch tuincentrum, met specialisatie paardenvoeding.

 

Naast mijn dagelijkse werk heb ik diverse paarden zadelmak gemaakt en uitgebracht in de wedstrijdsport. De gebruikelijke omgang met paarden botste echter vaak met mijn eigen gevoel ten opzichte van paarden. Dus ging ik op zoek naar een andere manier om met paarden om te gaan en verwerkte dat in mijn trainingen.

Daarbij had ik een betere, persoonlijke band met het paard voor ogen, een band waarbij het paardenwelzijn centraal staat.

 

Tijdens mijn zoektocht kwam ik terecht op de website van e-quine, het opleidingscentrum van Annemarie van Toorn. Zij werd opgeleid door Monty Roberts. Dat is een trainingsmethode waar ik nog niet zoveel van wist, maar die mij wél inspireerde. Toen ik dan ook zag dat er een opleiding tot e-quinoloog was, heb ik mij daar meteen ingeschreven.

 

Momenteel zit ik in het laatste jaar van de 3,5 jaar durende opleiding. De opleiding houdt eigenlijk precies dat in waar ik op gehoopt had. Ik leer er erg veel en word steeds enthousiaster over deze manier van omgaan met paarden. Na het afronden van mijn opleiding wil ik me graag inzetten voor een betere "paardenwereld" waardoor het paard beter begrepen word. Het geven van lessen/trainingen zal daarbij een belangrijke rol spelen.